Verschillen PVC en vinyl

Is vinyl hetzelfde als PVC? Deze vraag krijgen we vaak. Bij Bebo Vloeren zijn we gespecialiseerd in PVC-vloeren, maar we bieden ook vinyl op rol aan. Wat is dan het verschil tussen deze twee? We leggen het je uit!

Om een eerste misverstand de wereld uit te helpen: PVC is niet hetzelfde als vinyl. Vinyl heeft vandaag de dag nog steeds een beetje een onterechte reputatie van slechte kwaliteit te zijn en vooral goedkoop aan te voelen. Tegenwoordig is er echter heel veel veranderd en verbeterd tijdens het productieproces van vinyl, waardoor de prijzen laag kunnen blijven maar de kwaliteit echt stukken beter is geworden.

Het verschil tussen onze PVC-vloeren en vinyl is dat onze vinylvloeren op rol worden verkocht. Deze zijn flexibeler en heel erg eenvoudig om zelf te leggen. De vloer is zo dun dat je met een scherp mesje zo het vinyl op maat kunt snijden. Onze PVC-vloeren zijn een stuk sterker en voelen ook steviger aan dan de vinylvloeren. Daarnaast hebben de PVC-vloeren een natuurgetrouwere weergave van kleuren dan vinyl. Er zijn dus best wat verschillen tussen PVC en vinyl.

Eigenschappen PVC-vloeren

PVC-vloeren kan je onderverdelen in verschillende categorieën. Zo heb je klik-PVC en plak-PVC. De plak-PVC komt het meeste overeen met vinyl, deze stroken zijn ook flexibel maar wel een stuk dikker van stuk. De slijtvastheid is ook een stuk groter dan bij vinyl en het decor ziet er natuurlijker uit. Bovendien bestaat plak-PVC ook echt uit stroken ofwel planken, een vinylvloer wordt op rol verkocht en is 4 meter breed.

De garantieperiode op PVC-vloeren is ook een stuk langer dan bij vinyl, deze varieert van 15 tot 25 jaar. Het grote voordeel van vinyl, naast de prijs, is uiteraard het gemak van het leggen. De vloer rol je gewoon uit over een breedte van 4 meter en snijd je eenvoudig op maat. Dankzij de breedte van de vloer komt het vaak voor dat je in één keer de gehele kamer hebt bedekt. Binnen een mum van tijd heb je dus een nieuwe vloer.