Laminaat acclimatiseren

Tijdens het aankopen van een laminaatvloer wordt het altijd aangegeven: laat uw laminaatvloer voor het leggen acclimatiseren! Maar waarom moet dit eigenlijk en op welke manier kan een vloer het beste acclimatiseren? Daar hebben we deze blog voor geschreven waarin we dit allemaal uitleggen!

 

Waarom laminaat acclimatiseren?

Acclimatiseren van de vloer, wat betekent dat eigenlijk? Met acclimatiseren laten we de vloerdelen wennen aan het binnenhuisklimaat van de woning. Laminaat zet uit en het krimpt door temperatuur verschillen. Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op het laminaat. Bij een hoge luchtvochtigheid kan het laminaat uitzetten en opzwellen. Bij een lage luchtvochtigheid gebeurt het omgekeerde.

Daarom is het belangrijk om de laminaatvloer te laten acclimatiseren en te laten wennen aan het binnenhuisklimaat. Een eenvoudige manier om heel veel ellende te besparen. Als dit niet gedaan wordt, kan het laminaat op den duur beschadigen, bol komen te staan of andere beschadigingen oplopen.

Hoe laminaat acclimatiseren?

Laminaat acclimatiseren is een heel eenvoudig klusje. Het heeft alleen veel tijd nodig. Een nieuwe laminaatvloer moet minimaal 48 uur lang acclimatiseren in de ruimte waar het komt te liggen. Hierbij is het belangrijk om te letten op de temperatuur in de ruimte. Die moet namelijk hetzelfde zijn als de temperatuur wanneer er geleefd wordt. Als de temperatuur tijdens een normale dag 19 graden is, dan moet dat ook de temperatuur zijn tijdens het acclimatiseren. Daarnaast is het belangrijk om de vloerdelen in de verpakking te laten zitten. Leg de verpakkingen plat naast elkaar neer. Alle planken moeten tegelijk acclimatiseren, zodat ze zich gelijkmatig kunnen aanpassen aan het binnenhuisklimaat.

 

Klaar om te leggen!

Neem het acclimatiseren mee in de planning van het leggen, aangezien dit aanzienlijk veel tijd kost. Onderschat het effect van acclimatiseren ook niet. Na het acclimatiseren kan er dan eindelijk begonnen worden met het leggen van de vloer! Gaat u de vloer zelf leggen en bent u nog op zoek naar een stappenplan? Bekijk dan deze blog. Met dit stappenplan ligt uw laminaatvloer er binnen een mum van tijd in!

 

Bent u nog op zoek naar een prachtige laminaatvloer? Neem dan eens een kijkje in onze showroom!

Volg onze nieuwtjes ook op Instagram!
Cannot call API for app 380204239234502 on behalf of user 1849408631879089