Onderhoudsadvies eiken tafel

Als je een massief eiken salontafel of eiken eetkamertafel bij ons hebt gekocht, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Dat begrijpen we maar al te goed! Daarom geven we bij al onze eikenhouten meubels onderhoudsadvies mee. Mocht je vergeten zijn wat we allemaal hebben verteld, dan kan je het onderhoudsadvies voor de eiken tafel op deze pagina terugvinden.

Hout is uiteraard een natuurproduct, wat betekent dat het reageert op vocht en andere substanties, maar ook op temperatuur. Nu zal dat bij een massief eikenhouten tafel geen probleem zijn. De samenstelling is zo dik en sterk dat het niet kan gaan werken als reactie op een wisselende temperatuur of luchtvochtigheid. Al onze tafels krijgen ook een coating waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht en vlekken. Heb je een onbehandelde tafel gekocht? Dan gaat dat natuurlijk niet op.

Ideale luchtvochtigheid voor eikenhouten tafel

De ideale luchtvochtigheid voor mensen en voor houten meubels is tussen de 45% en 55%. In Nederland zit dat vaak wel goed, vooral in de zomer wanneer we vaak de ramen en deuren open hebben. In de winter wordt de lucht echter vaak erg droog en we stoken ook nog eens veel meer. Je merkt dit ook aan bijvoorbeeld een drogere huid. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in huis goed op peil te houden. Dat werkt goed voor jezelf, en je houten meubels hebben er ook nog eens baat bij.

Vlekken verwijderen

Als je hebt gekozen voor een eiken tafel of een boomstamblad zonder behandeling, dan raden we het sterk aan om toch een laag olie of lak aan te brengen op het hout. Dit voedt het hout en beschermt tegen vlekken. Want als een vlek eenmaal in het hout is getrokken, zit er weinig anders op dan de tafel te schuren. Dit kan natuurlijk wel, want de bladen zijn gemaakt van massief hout. Er is dus ruimte genoeg om de tafel enkele keren op te schuren. Wel is dit veel werk, voorkomen is beter dan genezen, toch? Kies voor een beschermende laklaag. Dankzij deze coating kan je vlekken gewoon opvegen met een vochtige doek. Ook geeft het de tafel een prachtige uitstraling. Win-win!

Eikenhouten tafel onderhouden met olie

Wil je jouw eikenhouten tafel een oppepbeurt geven met onderhoudsolie? Deze olie kun je bij ons bestellen en kan je gebruiken om het hout weer diep te voeden. Het hout is nu beter bestand tegen uitdrogen en heeft weer een beschermende laag over zich. Toch is het heel verstandig om ook onderzetters te gebruiken voor je glazen en bekers. Neem contact op om de onderhoudsolie te bestellen.

Onderhoudsadvies eiken tafel

Nog enkele laatste tips voor het onderhouden van je eiken tafel:

  • Neem de tafel altijd goed af met een licht vochtige doek
  • Bescherm de tafel met een tafelkleed of placemats
  • Gebruik onderzetters en kurken voor je glazen en hete pannen