PVC-vloeren zijn al heel lang erg populair, maar nog niet iedereen kent de voordelen van een PVC-vloer. In deze blog leggen we uit hoe PVC-vloeren precies in elkaar zitten en hoe je verschillende soorten vloeren kunt leggen. Lees snel verder!

PVC-vloer leggen: de voorbereiding

Nog voor je überhaupt begint met leggen, is een geschikte ondervloer heel belangrijk. Dit geldt voor zowel de dry-back PVC-vloer als de vloer met een kliksysteem. De basisvloer ofwel ondervloer moet heel glad en egaal zijn. Bij een dry-back vloer is dat nog belangrijker. Verlijmbare PVC-vloeren zijn het dunste, slechts enkele millimeters dik. Deze dikte zorgt voor een optimale begeleiding van de vloerverwarming, maar zorgt er ook voor dat elke kleine oneffenheid terug te zien is. Daarom is een egale ondervloer zo belangrijk.

Bebo Vloeren kan voor jou de ondergrond egaliseren, zodat het verlijmen van de PVC-vloer perfect verloopt. In onze groothandel hebben we meer dan 250 kleuren PVC-vloeren op voorraad. We kunnen je helpen met het maken van een keuze en je kunt dan direct een afspraak maken voor het leveren en leggen van de PVC-vloer. Hieronder een foto van een pas-geëgaliseerde ondergrond. De egaline moet een dag goed kunnen drogen en uitharden.

Het leggen van de vloer

Na het egaliseren van de vloer kan het legwerk beginnen, als de vloer tenminste droog en hard is. Dit is nu de perfecte basis voor het leggen van een verlijmbare PVC-vloer. Wel zijn er nog enkele andere belangrijke punten die we nog even willen benadrukken:

 • De basisvloer dient altijd vlak te zijn en mag een hoogteverschil hebben van maximaal 2 mm
 • Bij een klikvloer adviseren we om de rubberen ondervloer te gebruiken zoals wij hem aanbieden, deze ondervloer is gemaakt van natuurlijke vezels waardoor deze een extreem lange levensduur heeft en dus ook vaker te gebruiken is bij een verhuizing.
 • Bij een dry-back PVC wordt er door ons altijd een primer aangebracht voordat wij de vloer komen egaliseren, dit omdat de egaline dan beter hecht op de ondergrond.
 • Vloerverwarmingsbuizen dient men (bij zelf leggen dicht te zetten met snel cement). Nooit met tegellijm of egaline, omdat als de buizen warm worden dit nadelige effecten heeft op het eindresultaat. Komen wij de vloer leggen dan zullen wij ook de sleuven dichtzetten met snelcement om zo een levenslange garantie te kunnen garanderen.
 • Ligt er een houten vloer of houten draagvloer? Dan hebben wij een PVC-vloer met kurklaag in het assortiment, deze past hier het beste op. Wij raden het af om een houten vloer te verlijmen, omdat een houten vloer altijd blijft werken. Wij hebben dus speciaal voor de houten vloeren een uitgebreide collectie klik-PVC met kurken onderlaag.
 • Bij plavuizen dienen de voegen worden dichtgemaakt met egaline (indien dit niet gebeurt, is dit een zwakke plek voor de klikverbinding de vloer).
 • Laat de vloer minimaal 24 tot 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar gelegd moet worden van minimaal 20 graden.
 • Heb je vloerverwarming, dan adviseren wij om het opstookprotocol zorgvuldig na te volgen. Hiermee voorkom je dat de beton/cementdekvloer gaat werken en er dus scheurtjes in basisvloer ontstaan die nadelige gevolgen hebben voor de uitstraling van de PVC-vloer.

Leggen van klik-PVC

Het leggen van een klik-PVC vloer is eenvoudiger dan een verlijmbare vloer, maar ook hier zijn enkele aandachtspunten te benoemen.

 • Bij klik pvc dient men 5 mm ruimte vrij te houden tussen de muur en de eerste paneel PVC, ook bij verwarming buizen e.d. omdat een klik-PVC vloer altijd iets moet kunnen werken. Dit is ook de reden dat wij afkitten van een klik-PVC vloer afraden.
 • Vraag de verkoper altijd om advies over het zelf leggen van de vloer. Op de verpakking vind je ook altijd een beschrijving en tips. 
 • Laat de vloer minimaal 24 tot 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar gelegd moet worden van minimaal 20 graden.
 • En klik-PVC vloer moet gelegd worden op een daarvoor bestemde ondervloer, Bebo Vloeren heeft ondervloeren in het assortiment waarop wij 100% leggarantie geven.

Plinten bij de PVC-vloer

Een mooie plint bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de vloer en daarmee ook je woning. Je kunt kiezen voor een plakplint in een bijpassende kleur, maar ook voor een mooie hoge, witte MDF-plint. De plakplinten worden vaak gebruikt voor de plekken in huis waar een hoge plint niet mogelijk is, zoals bij de deuren. De plinten kunnen wij ook voor je plaatsen, al is dit best eenvoudig om zelf te doen. De hoge MDF-plinten die we verkopen zijn wit gegrond en kunnen in elke gewenste kleur worden afgelakt. Bij dry-back PVC-vloeren kitten wij alle randen waar mogelijk altijd af.

PVC-vloer onderhouden

Het fijne aan een PVC-vloer is dat deze nauwelijks onderhoud nodig heeft. Dat is ook de eigenschap die de meeste mensen aanspreekt. Onderhoud is eigenlijk helemaal niet nodig, niet zoals bij een houten vloer bijvoorbeeld. Het schoonmaakwerk is heel eenvoudig, je kunt de vloer gewoon dweilen met een sopje en PVC-reiniger. Het belangrijkste is echter om de vloer regelmatig te stofzuigen. Vuil en zandkorrels die lang blijven liggen kunnen de vloer gaan ‘schuren’, waardoor er minuscule krasjes ontstaat. Stofzuigen kun je het beste doen met een borstel voor gladde vloeren.

Is er nou toch een krasje ontstaan of heeft dat zand een beetje geschuurd? Dan kan je altijd gebruik maken van de Strip & Clean. Dit product geeft de vloer een extra beschermlaagje. Het vult de kleine krasjes op en dan zie je er niks meer van. De vloer lijkt weer als nieuw! De PVC-reiniger en de Strip & Clean zitten in onze onderhoudsset, deze zijn als set te koop bij ons maar ook los. Neem contact op om te bestellen!

Meubels terugplaatsen

Nadat de vloer is gelegd, kunnen de meubels terug worden gezet. Bescherm de vloer door viltlappen of -doppen te plaatsen onder de meubels om zo krassen te voorkomen. Een goede schoonloopmat voorkomt dat je veel vuil van buiten mee naar binnen loopt. Ook dit draagt bij aan het behoud van je vloer. Zo kun je vele jaren genieten van je nieuwe vloer!

Heeft je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!