Een poosje geleden hebben we een vloer gelegd op een wel héle leuke locatie, namelijk in het huis van Kim Kötter en Jaap Reesema! Zij werden verliefd op één van onze massief houten visgraatvloeren. Na een gezellig bezoekje aan onze groothandel in Vriezenveen hebben zij een prachtige, naturel houten visgraatvloer uitgezocht. In deze blog lees je meer over hun vloer!
Houten visgraatvloer Kim Kötter
Deze prachtige visgraatvloer is tapis gelegd. Dat houdt in dat er eerst een tussenvloer is geplaatst van mozaïek houten stukjes. Dit is noodzakelijk wanneer je een houten vloer wil combineren met vloerverwarming. Dat was de wens van Kim en Jaap, dus de tapis legwijze is ook hier toegepast. De tussenvloer wordt verlijmd aan de ondergrond. Vervolgens wordt de houten vloer in het visgraatpatroon als een soort tapijt (tapis) over de tussenvloer gelegd. Daar komt ook de naam ‘tapis’ vandaan.
Verlijmd en verspijkerd
De houten visgraatvloer van Kim Kötter is vervolgens verlijmd en verspijkerd aan de tussenvloer. Hierdoor krijgt werking geen kans. Hout leeft en kan gaan werken onder invloed van temperatuurschommelingen en wisselingen in de luchtvochtigheid. Met vloerverwarming gaat dat natuurlijk geheid gebeuren. Dankzij de tussenvloer en het verlijmen en het verspijkeren van de vloer kan dit gelukkig niet gebeuren. Het is mogelijk om de spijkergaatjes open te laten, maar standaard wordt de houten vloer na het leggen geschuurd, waardoor je de spijkergaatjes niet meer ziet. Daarna wordt de vloer geolied. In dit geval hebben ze gekozen voor een kleurolie. De vloer van Jaap en Kim is gerookt en verouderd. We leggen hieronder uit wat dat inhoudt!
Vloer laten roken en verouderen
De vloer heeft een speciale behandeling gehad. Hun eiken visgraatvloer is verouderd en daarna gerookt. Bij het verouderingsproces gaan de planken stuk voor stuk een grote trommel in. In het eerste deel worden de planken licht geschuurd. In het volgende deel van de trommel worden de planken verouderd door middel van steentjes en gruis. Hierdoor ontstaan er piepkleine putjes en gaatjes waardoor er een geleefde look ontstaat. Vervolgens komt het rookgedeelte, waarin het hout kan worden gerookt. Dit is optioneel, Kim en Jaap hebben hier wel voor gekozen. Zij hebben de vloer enkel laten roken. Je kunt ook voor een dubbel gerookte vloer kiezen of zelfs nog vaker gerookt. In het laatste deel van de trommel wordt er nog een kleurolie en een afwerkolie toegepast. De kleurolie is natuurlijk optioneel. Kim en Jaap kozen voor kleurolie ‘Sylvia’.
Wil je nou ook zo’n mooie vloer? Kom naar de showroom, dan laten we je alle opties zien!
Volg onze nieuwtjes ook op Instagram!
Cannot call API for app 380204239234502 on behalf of user 1849408631879089