Vinyl vloer leggen – Tips & benodigdheden

Vinyl vloer leggen - Tips & benodigdheden

Vinyl vloer leggen - Tips & benodigdheden

Bij Bebo Vloeren hebben we naast goedkope PVC-vloeren ook vinyl vloeren! Natuurlijk hebben we nog veel meer vloeren, maar in dit artikel gaan we het specifiek hebben over het leggen van een vinyl vloer. Heb jij een mooie vinyl vloer op de kop getikt en wil je deze graag zelf leggen? Lees dan deze blog even door, dan kun je direct aan de slag!

Benodigdheden vinyl vloer leggen

Wat heb je nodig om een vinyl vloer te leggen? We sommen het even overzichtelijk voor je op:

  • Vloerlijm
  • Tweezijdige tape
  • Vinyl vloer
  • Vulmiddel
  • Breekmes
  • Lijmkam

Werkwijze vloer plaatsen

Het plaatsen van een nieuwe vloer vraagt natuurlijk enige voorbereiding. Hoewel vinyl op een rol komt, kun je niet zomaar het rolletje dat je hebt gekocht uitklappen en neerleggen. De oude vloer moet eerst worden voorbereid! Dat doe je middels de volgende stappen:

Vloer egaliseren

Eerste stap: huidige vloer egaliseren (ondergrond voorbereiden). Een vlakke ondergrond is enorm belangrijk bij het plaatsen van een nieuwe vinyl vloer. Oneffenheden zijn namelijk goed te zien in het vloeroppervlak van het vinyl. De vloer moet vlak zijn, maar ook droog en vrij van scheuren, bobbels of andere onregelmatigheden. Hoe vlakker de vloer, hoe mooier het vinyl.

Welke vloer is geschikt voor het plaatsen van een nieuwe vinyl vloer? Omdat vinyl vloeren erg dun zijn van stuk, is het bij elke vloer eigenlijk noodzakelijk om eerst te egaliseren voordat de nieuwe vinyl vloer wordt geplaatst. Als je niet eerst egaliseert, is de kans vrij groot dat je na verloop van tijd doordrukplekken of slijtageplekken ziet. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Dus, om zo lang mogelijk te genieten van je nieuwe vloer: eerst egaliseren!

Vinyl vloer plaatsen

De tweede stap: beginnen met legwerk. Je kunt nu beginnen met het leggen van de vinylvloer. Zoals we hierboven al aangaven, zit vinyl vaak op een rol. Laat de uitgerolde vloer een uur rusten voor je verder gaat met het legwerk. Ga je leggen in een ruimte met veel hoeken? Begin dan met het uitsnijden van het breedste en langste stuk.

Stap drie: uitsnijden van kleine afmetingen. Nu kun je beginnen met het uitsnijden van deurdrempels en andere kleine hoekjes of gekke afmetingen. Twijfel je? Snijd dan eerst ruim af. Je kunt altijd nog bijsnijden. Snijd je echter direct te kort af dan kun je er vaak al niks meer mee. Een stukje bij aan plakken ziet er ook niet echt netjes uit. Ligt de hele vloer los in de ruimte? Dan kan je het definitief op maat snijden. Heb je een stuk met naden? Probeer deze dan aan elkaar te leggen op een plek waar bijvoorbeeld een bank of een kast komt te staan, zodat je de naden niet meer terug ziet. Zorg er in elk geval voor dat de naden niet komen op een plek waar veel gelopen wordt.

Stap vier: verlijmen van de vinyl vloer. Hiervoor heb je de lijmkam en vloerlijm nodig. Het volledig verlijmen van de vloer is altijd aan te raden, maar als dit niet mogelijk is, kun je ook werken met dubbelzijdig tape langs de zijden van de vloer. Bovendien kun je met tape direct over de vloer lopen. Als je een ondervloer/tussenvloer gebruikt, moet je wel tape gebruiken om de vloer te bevestigen. Lijm laat de ondervloer namelijk kromtrekken. Let op! De tape moet weekmaker-bestendig zijn, anders krijg je verkleuringen. Voor het verlijmen kun je universele vloerlijm gebruiken.

Aandachtspunten vinyl vloer verlijmen

Waar moet je rekening mee houden als je een vinyl vloer verlijmt? Houd in elk geval de volgende punten in gedachten:

  • Voor het mooiste resultaat kun je de vloer altijd het beste volledig verlijmen.
  • In kleine ruimtes (tot maximaal 12 vierkante meter) hoef je niet per se verlijmen. Dubbelzijdig tape is voldoende.
  • Plaats je de vloer in veel belopen ruimtes? Dan is verlijmen altijd het beste.
  • Ga je vinyl plaatsen in de keuken of badkamer? Dan kun je de vloer het beste volledig verlijmen en rondom goed afkitten. Zo voorkom je vocht onder de vloer.

Hoe verlijm ik een vinyl vloer?

Goed, je weet dus nu de aandachtspunten waar je op moet letten als je een vinyl vloer gaat verlijmen. En je hebt ook de vloer al op maat gesneden. Dan kan het echte werk nu beginnen!

Stap één: sla de ene helft van de vloer over de andere helft en breng vloerlijm aan op de helft van de ondergrond.

Stap twee: sla de ene helft van de vloer weer terug, op de ondergrond met lijm en druk de vloer goed aan.

Stap drie: sla nu de andere helft van de vloer die nog los ligt over het verlijmde deel van de vloer.

Stap vier: herhaal stap één voor de andere helft van de ondergrond.

Stap vijf: druk de hele vloer stevig aan. Je kunt nu ook de randen en hoeken op maat maken als je dat nog niet had gedaan.

Stap zes: wacht 24 uur voor je de nieuwe vloer beloopt of meubels plaatst.

Liever legservice inschakelen?

Wil je liever niet zelf de vloer leggen? Of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Schakel dan onze legservice in! Onze vakkundige parketteurs hebben de vloer binnen een mum van tijd gelegd. Zo hoef je geen vinger uit te steken, alleen maar even te wachten. En dan is het genieten geblazen! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Kom naar de showroom om alle vinyl vloeren te bekijken!

Volg onze nieuwtjes ook op Instagram!
Cannot call API for app 380204239234502 on behalf of user 1849408631879089